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본 연구는 COVID-19 바이러스 확산으로 비대면 온라인강의가 진행되고 있는 시점에 학생들의 인식을 파악하고자 한다. 따라서, 조리실습 온라인 수업의 질과 학습 만족도 및 학습자가 느끼는 성취감에 대한 구조적 영향관계를 검증하여 학습자 관점의 교육 문제점을 파악하고 개선 방향을 제시하고자 하였다. 표본수질을 위해 2020년 8월 20일부터 2020년 9월 28일까지 총 400부의 설문조사를 실시하였다. 그 중 불성실한 답변 11부를 제외한 총 389부를 조사에 이용하였다. 연구결과 수업내용, 상호작용, 교육환경 순으로 인지적 학업 성취도에 유의한 영향관계를 보였으며, 온라인 수업의 질과 학습 만족과의 관계에서는 수업내용, 교육환경 순으로 정(+)의 영향관계가 있는 것으로 분석되었다. 또한, 학년에 따른 조절효과를 검증한 결과 신입생과 재학생 간의 경로 값의 차이가 유의미한 것으로 나타났다. 본 연구결과를 바탕으로 조리실습 온라인 수업은 단순 영상 자료를 제공하기보다 더욱 상세한 내용의 학습자료를 제공해야 한다는 제안과 학년 별 강의방법에 차별화 필요성을 시사하였다.


This study seeks to identify students' perceptions at a time when Untact online lectures are underway after the spread of coronavirus disease (COVID-19). Therefore, the quality of cooking practice online classes, learning satisfaction, and the sense of achievement felt by learners, the structural impact of these three factors were verified. So this study tried to identify the educational problems of the learner's point of view and suggest the direction of improvement. A total of 400 surveys were conducted from August 20, 2020 to September 28, 2020. Among them, 389 copies were used in the survey, except for 11 non-sincere answers. The study showed a significant impact on cognitive academic performance in order of class content, interaction, and educational environment. In the relationship between quality of online classes and satisfaction with learning, it was analyzed that there is a positive influence in order of class content and educational environment. In addition, the difference in path values between freshmen and enrolled students was significant as a result of the verification of the adjustment effect