초록 close

본 연구는 특급호텔 조리사를 대상으로 조리종사원들이 지각하고 있는 조직공정성이 자기효능감에 따라 조직유효성의 직무만족과 조직몰입에 미치는 영향을 자기효능감의 매개효과를 중심으로 규명하고 이에 대한 통합적 모형을 제시하는데 본 연구의 목적이 있다. 본 연구는 2018년 8월 1일부터 8월 21일까지 서울시내 특 1급 호텔에 재직하고 있는 조리사들을 대상으로 설문지를 배포하여 총 402부의 유효 표본을 확보하였고 구조방정식모델을 사용하여 자료를 분석하였다. 연구 결과 조직공정성의 요인은 자기효능감 관계에 있어서 절차공정성을 제외한 분배공정성과 상호작용공정성요인이 유의한 영향을 주고 있었으며, 조직공정성과 자기효능감은 조직유효성에 유의한 영향을 미치는 요인들로 나타났다. 또한 조직공정성과 조직유효성에 대한 자기효능감의 매개 효과에서는 자기효능감이 매개하고 있는 것으로 나타났다. 호텔조리사들의 조직공정성 지각, 자기효능감을 만족 시키는 것이 중요한 요인이라는 것을 인지하고 조직 차원에서 관리하고 운영하여야 할 것이다. 이를 위하여 자기효능감을 높이는 프로그램 개발과 조직과 가정, 개인의 인생설계, 개인특성의 다양한 요인에 따른 조직적응에 대한 다채로운 프로그램개발 연구와 노력이 필요하다.


This study was aimed to investigate the impacts of organizational justice perceived by cooks to the organizational effectiveness focusing on the mediated effects of self-efficacy in the subjects with cooks in the deluxe hotels and to propose its integrative model. From August 1st to August 21st, 2018, this study obtained a total of 402 effective samples by distributing the questionnaire to the chefs working at a special first-class hotel in Seoul and analyzed the data using a structural equation model. The implications based on the study results are as follows. It should be noted that perception of organizational justice and satisfaction of self-efficacy among hotel cooks are important factors and they should be managed and operated throughout the entire organization. To do so, multiple program developments and efforts are required including the developments of programs to enhance self-efficacy, designs of organization, home, and personal lives, programs on the organizational adaptation by individual characteristics.