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이 논문은 기존의 연구에서 언급하지 못하였던 근·현대의 옹기가마 구조, 옹기의 기종과 제작 방법 등이 어떻게 변화하였는지를 밝혀보려는 시도이다. 이러한 의문점을 해결하기 위해 청주 봉산리 옹기가마를 바탕으로 동시기에 운영된 옹기와 백자 가마구조, 공반자기, 기존의 연구성과 등을 종합하여 살펴보았다. 그 결과 근·현대 옹기가마의 구조, 옹기 기종과 제작 방법은 크게 3개의 단계로 변화된 것을 알 수 있었다. 먼저, 조선 후기에부터 내려온 전통적인 옹기가마와 옹기 제작 방법은 20세기 1/4분기까지 이어진 것으로 보인다. 이 시기의 옹기가마는 전통적인 진흙으로 축조된 단실요이며, 옹기는 물레 성형한 후 재래식 유약이 시유되었다. 기종으로는 저장운반 기종인 대·중형 항아리를 중심으로 부엌 취사 기종인 자배기, 옹배기, 뚝배기, 시루 등이 제작되었다. 20세기 1/4분기∼3/4분기에 이르면 옹기가마는 새로운 축요 재료인 벽돌로 축조한 단실요이며. 가마의 연료는 화목 연료에서 벙커C유로 대체되었다. 이 시기에 이르면 옹기는 전통적인 물레 성형 방법에서 석고제형기로 기물을 제작한 후 광명단 유약을 발라 제작한 새로운 옹기 제작 방법으로 변화되었다. 마지막으로 20세기 3/4분기 이후에 운영되는 옹기가마는 자기가마의 영향을 받아 단실요에서 연실요로 개량되었으며, 축요 재료에서도 흙벽돌과 공장제 내화토벽돌을 혼용하였다. 또한 굴뚝은 원통형 또는 사각기둥으로 낸 형태로 변화되었다. 이 시기의 옹기는 주거형태 변화, 냉장고의 보급, 대체 용기 등으로 대형의 저장 운반 용기보다는 소형의 저장 용기와 화분이나 화병 등 새로운 쓰임새의 기종이 제작되었다. 이 논문은 근·현대에 조성된 옹기가마의 이해를 넓힐 수 있을 뿐만 아니라 조선 후기에서 이어져 내려온 옹기가 근·현대에 이르러 어떻게 변화하였는지를 알 수 있다는 점에서 의미가 있다고 생각된다.


This study aims to determine how the modern onggi kiln structure, type of onggi and its production method changed that existing studies hadn’t mention. To solve this question, it examined the kiln structures for onggi and white porcelain of the same period, associated porcelain, previous research result based on the onggi kiln in Bongsan-ri, Cheongju. As a result, the structure of modern onggi kiln, type of onggi and its production method changed in 3 phases. First, the traditional onggi kiln and onggi production method that continued from the late Joseon Dynasty continued until the first quarter of the 20th century. The onggi kiln in this period was a traditional single chamber kiln built with mud, and onggi was molded through jiggering, and conventional glaze was applied. As for the type, large and medium-sized crocks for storage and transport were produced, in addition to cooking types including jabaegi, ongbaegi, ddukbaegi, siru, etc. During the first quarter ~ third quarter of the 20th century, the onggi kiln was a single chamber kiln built with bricks, and the fuel was replaced from wood to bunker C oil. In this period, the object was produced using plaster formation machine from the traditional jiggering, and minium glaze was applied. Lastly, the onggi kiln operated after the third quarter of the 20th century was improved from a single chamber to continuous chamber under the influence of porcelain kiln, and the material combined soil bricks and prefabricated fireproof soil bricks. Also, the chimney was transformed into a circular or rectangular shape. Onggi in this period was produced for new use, such as small storage, flower pot and vase as opposed to large storage and transportation purposes due to the change in hosing type, distribution of refrigerators and replacement containers. This study examined how not only broadened the understanding of onggi kiln that was created in the modern age, but also determined how onggi, which continued from the late Joseon Dynasty, changed in the modern age.