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본 연구의 목적은 전라남도 강진군 요식업 유니폼디자인을 위해 현황조사와 인식조사를 바탕으로 강진지역문화자원 특성을 반영한 요식업 유니폼 디자인을개발하는 데 있다. 연구방법은 문헌연구와 실증연구를병행하였다. 문헌연구는 지역브랜드 및 문화자원 관련선행연구를 중심으로 강진지역 문화자원의 특성을 고찰하였고, 실증연구는 30곳의 요식업소 디자인 현황조사와 요식업 종사자 대상 설문조사를 실시하였다. 조사기간은 2017년 8월 1일부터 8월 30일까지 이었으며, 요식업 종사자 대상의 설문지는 총 51부를 분석에 활용하였다. 이후, 이를 바탕으로 3벌의 유니폼 디자인및 시제품을 제시하였다. 유니폼 디자인 현황조사 결과, 조사대상 지역 요식업소 유니폼은 기성품 앞치마 형태가 대부분으로, 지역문화자원 모티브는 활용되지 않은 것으로 나타났다. 요식업 종사자의 인식조사 결과는 직무활동과 세탁성이 우수한 실용적인 유니폼과, 지역의 이미지를 제고할 수 있는 유니폼 디자인이 필요하다는 인식이 지배적이었다. 적합한 유니폼 아이템으로 앞치마, 티셔츠, 팬츠로 나타났다. 각 지역을 연상했을 때 떠오르는 이미지는 ‘전통적인’으로 나타났고, 유니폼 디자인 모티브는 강진만 생태공원, 청자로 나타났다. 이러한 결과를 바탕으로 강진군 유니폼 디자인 컨셉은 ‘전통의 숨결’로, 디자인 모티브는 인공경관자원인 강진만 생태공원과 특산물자원인 청자를 활용하여상의, 바지, 앞치마, 머리쓰개로 구성하였다. 소재는환편 니트, T/C, 폴리에스터를 사용하여 기능성과 실용성을 부가하였다. 색은 Black/Brown/Green 계열을 주조색으로, Gray/Yellow 계열을 보조색으로 사용하였다. 문양은 청자의 운문과 학문을 사방패턴으로 전개하여 디자인에 활용하였다. 청자의 고장인 강진지역의 문화자원을 기초로 한 요식업 유니폼 디자인 제시를 통해 지역 이미지 제고와 경쟁력 있는 지역브랜드구축에 일조할 것으로 사료된다.


The purpose of this study is to design development of restaurant uniform of Gangjin-gun applying cultural resources through investigation of present situation of restaurant uniforms of this area. This will be achieved through literature review and empirical research on the uniform designs. The literature study examined the characteristics of cultural resources in Gangjin, focusing on prior studies on local brands and cultural resources, and the empirical study conducted a survey on the design status of 30 restaurants and a survey of restaurant workers. The survey period was from August 1, 2017 to August 30, 2017, and a total of 51 questionnaires for those in the restaurant business were used for analysis. Later, three uniform designs and prototypes were presented based on this. It was founded that the most workers in this area wore ready made apron as uniform and also restaurant uniform designs had lack of local characteristics. The results of the perception survey of restaurant workers showed that practical uniforms with excellent job activities and washing skills were needed, and uniform designs were needed to enhance the image of the region. Aprons, T-shirts and pants appeared as suitable uniform items. When reminding each region, the image that comes to mind was “traditional,” while the motif of uniform design appeared in Gangjin Bay Ecological Park and celadon. According to this results, design concept is built ‘Breath of Tradition’ for Gangjin using design motives of Gangjinbay Ecopark and Goryeo Cheongja. The items of uniform are top(shirt, blouse), pants, apron and headdress in Black/ Brown/ Green as main colors, Gray/ Yellow as sub colors. For functionality, materials are used circular knit, T/C, polyester with cloud and crane patterns. It is believed that it will contribute to enhancing the local image and building a competitive local brand by presenting the design of the restaurant uniform based on the cultural resources of Gangjin area, which is the town of celadon.