초록 close

This study is intended to derive the adaptive reuse techniques through the history and aspects of new construction, extension, repair, and other works, limited to the deep and narrow lots facing Seongan-gil and Nammun-gil in Nammun-ro 2 ga of Cheongju, the historic urban area. The results are as follows. 1) In the case of newly built reinforced concrete buildings, the central part of the top floor of the residence or all floors are opened to the open space(void) to facilitate lighting and ventilation. This is developed as a convection phenomenon due to the temperature difference from the slits between buildings, which affects the entire air flow of the block. 2) The buildings of extension and repair are composed of two-story masonry or steel frame, both the front store facing the road and the house on the back, but it looks like one because it is in contact with each other. If only a small gap between the front and rear buildings is restored to an external space or a space equipped with sun light, a small breath can be provided in lighting and ventilation. 3) The existing two-story wooden stores and houses have lost their external space due to repairs. With minimal intervention to restore the small courtyard, slits, and space under the eaves, it will not only improve lighting and ventilation, but also create a unique appearance as a segment of the elongated store.