초록 close

최근 우리나라 건강기능식품의 대중화는 연간 약 3조 규모로 추산될 만큼 국면을 맞고 있으며, 다수 미디어를 통해 건강 및 건강기능식품 관련 정보가 불특정 다수에게 상시 전달되고 있다. 하지만, 사람들이 이를 어떻게 수용하고 활용하는지 등에 대한 연구는 부족하며, 건강정보 문해력(Health Information Literacy) 측면에서 개선 여지가 상당하다고 믿는다. 따라서 본 연구는 콘텐츠의 형식과 콘텐츠에서 정보를 전달하는 화자(Endorsers)에 따라 소비자의 반응을 고찰하고자, 1) 미디어 콘텐츠 형식(TV 뉴스, TV 건강프로그램)과 2) 콘텐츠 전달 주체(화자: 의료전문가, 식품영양 전문가)를 독립변수로 설정하여, 2*2 실험을 수행하였다. 동일한 주제(탈모 관련 건강기능식품)를 다루는 서로 다른 4종의 처치물 제작 및 피험자에게 노출한 후, 정보에 대한 신뢰도, 구매의도 등을 질문하였다. 연구결과, 동일한 주제(탈모 관련 건강기능식품)지만, 정보 소비자들은 TV 건강프로그램보다 TV 뉴스를 더 신뢰하는 것을 확인하였다. 특히, 식품영양 전문가는TV 뉴스에, 의료전문가인 의사는 TV 건강프로그램에 등장하여 정보를 전달했을 때 소비자에게높은 호응을 받는 현상이 확인되었다. 동일한 정보일지라도 미디어 콘텐츠 유형 및 화자에 따라소비자에게 미치는 영향은 다를 수 있음을 알 수 있었다. 미디어 기업 및 소비자에게 관련 제품을홍보하는 주체들은 본 연구의 시사점을 바탕으로 기업의 이미지 형성 및 신뢰도 구축 등에 반영할수 있을 것이라 믿는다.


Not only has the size of the market of Health Functional Food Products approached almost 3 trillion per year recently in Korea, but there is also tons of related information conveyed through diverse types of media contents every day. However, despite this general popularity, not many studies have been conducted dealing with consumers’ behavior, such as how people actually perceive and utilize the health-related information provided through media. Therefore, this study conducted a 2*2 experiment by setting 1) media content format (TV news, TV health program) and 2) content forwarder (speaker: medical expert, food nutrition expert) as independent variables to examine consumer response according to the format of content and the speaker delivering information in this content. After making four different types of story-boards(treatments) dealing with the same topic (health functional food related to hair loss) and showing them to the subjects, questions about the credibility of the information, intent to purchase, etc. were asked. This study shows that although the topic is the same, information consumers trust TV news more than TV health programs. For example, the people who participated in this study found the combination ‘Medical Professionals-TV Health Information Program’ and ‘Nutrition Professionals-TV News' to be more credible compared to other combinations used in the experiment. The insights gained from the experiment conducted in this study should be very useful not only for the media content providers who are supposed to produce related contents, but also for actual companies who need to promote their Health Functional Food Products, since they eagerly anticipate people(consumers)’s positive responses toward their PR efforts.


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Health Functional Foods • TV News • TV Health-Info Program • Information Source Effect • Purchase Intention • Information Credibility