초록 close

본 연구는 지역을 기반으로 한 로스터리 커피전문점의 공간 특성을 도출하는 목적으로 진행되었으며 연구의 결과는 다음과 같다. 첫째, 선행연구를 검토하여 커피전문점의 공간계획요소를 도출하였다. 둘째, 실태조사 및 중요도-만족도 조사를 실시하여 지역을 기반으로 한 로스터리 커피전문점의 공간특성을 도출하였으며 구체적인 내용은 다음과 같다. 외부공간의 특성은 자연과 인접한 지역적인 이유로 인해 데크 및 테라스 공간이 다수 나타났다. 내부공간 중 로스팅 공간은 독립된 유형과 매장내부에 계획되어진 유형으로 분류되며 이러한 공간은 적극적인 마케팅 요소가 될 수 있는 것으로 도출되었다. 또한 중요도-만족도 조사(IPA)에서는 주방, 마감재료, 조형물 등이 꾸준히 개선해야 할 항목으로 나타났으며 개선이 시급한 항목은 파사드 디자인 및 로스팅 공간으로 지역에 알맞은 디자인 계획 및 매장과 연계할 수 있는 공간계획이 필요한 것으로 나타났다. 그리고 점차적으로 개선되어야 할 항목은 가구, 로고디자인, 색상계획으로 초기 계획 시 디자인이 구체적으로 이루어져야할 특징들이 도출되었다.


This study aimed to extract the spatial characteristics of local roastery coffee shops, and the results are as follows; First, the space-planing elements of coffee shops are extracted by reviewing the precedent studies. Second, the characteristics are extracted by carrying out field research and Importance Performance Analysis(IPA). Thanks to the locational feature close to nature, the decks and terrace space are used as the elements of exterior space. The space for roasting is separated from the interior space of coffee shops and the space for roasting is an element of marketing. And also the IPA suggested that kitchens, finishing materials, and sculptures should be improved constantly, and that the facade design, design plan fitting for locals as space for roasting, and spatial plan connected to shops should be improved immediately. Furniture, logo designs, and color plans are the features that should be made up concretely at the earlier stage of design, and improved step by step.