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선행연구를 통해 18종의 호박 품종에 대한 엽위별paraquat에 대한 내성 반응을 조사한 결과, 1엽<2엽엽<4엽 순이었다. 이들 품종 중에서 엽령간 뚜렷한 내성차이가 있는 중앙애호박의 경우 4엽은 1엽에 비해paraquat에 대해 3배 이상의 높은 내성을 보였다. 또한이들 4엽의 물 추출물과 paraquat를 혼용하여 옥수수경엽에 처리시 paraquat 약해를 경감시켰다. 따라서 본연구는 paraquat 약해를 경감시키는 물질이 어린 호박잎에 존재하는지를 알아보기 위하여 수행하였다. MeOH 추출물보다 물 추출물에서 paraquat 활성경감이 더 높아서 물 추출물을 실리카겔과 Sephadex LH-20칼럼크로마토그래피와 TLC, HPLC를 이용하여 paraquat 활성 경감 효과를 보이는 순수물질을 얻어 NMR 을 통해 분석한 결과 malic acid로 추정되었다. 따라서malic acid가 paraquat 활성경감 물질여부를 확인하기위하여 malic acid와 paraquat를 옥수수에 동시 처리하였다. 처리 후 1일째 100μM paraquat를 단독으로 처리한 경우 옥수수 잎 피해가 62% 발생하였으나 100μM paraquat에 malic acid를 각각 0.1, 0.3, 0.5 및 1% 혼용처리한 경우 잎 피해가 전혀 발생하지 않았다.


The fourth leaves (younger leaves) amongst extended 4-upper leaves in 18 squash cultivar were the highest tolerance to the paraquat application, followed by third, the second, and the first leaves (older leaves). The forth leaves in Joongangaehobak showed more than three times higher tolerance to the paraquat application than did the first leaves. When the combining of water extract from the fourth leaves with paraquat were applied to the leaves and stems of maize, the paraquat phytotoxicity in maize was reduced compared to the paraquat application alone. Therefore, this study continued to investigate if the phytotoxicity inhibitor exist in the fourth leaves. The water extract in the fourth leaves were isolated by silica gel column chromatography, Sephadex LH-20 column chromatography, TLC, and HPLC, and the substance in the extract was speculated as a malic acid by identifying through NMR. The mixture malic acid and paraquat were applied to the maize to verify the application effect of malic acid on paraquat toxicity. The 100 μM of paraquat application alone showed 62% of paraquat toxicity to the corn leaves,while the combined application of 100 μM paraquat with malic acid at 0.1, 0.3, 0.5, and 1.0% did not show the symptom.