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The physicochemical properties of tuber starch in water chestnut have been studied. Peak viscosity, hot paste viscosity and cooling peak viscosity were 5679, 3146 and 4262 RVU, respectively. In three transition parameters, onset temperature (T_o), peak temperature (T_p), and conclusion temperature (T_c) were 64.1, 68.5 and 72.3℃, respectively. Gelatinization enthalpy (ΔH gel) was 4.48 J/g. A-type starch has a smaller proportion (11.4%) of short chains (DP≥12) and a larger proportion (57.2%) of short chains (13≤DP≥24). The tuber starch of water chestnut displayed an A-type X-ray diffraction pattern showing a strong diffraction peak at 2θ values of 15.18°, 17.13°, and 23.1°, and a weak peak at 2θ values of 18.1°, 20.06°, and 26.69°. Their crystallinity was 28.6% and the mean starch granule size was 21.5 μm.


본 연구는 다년생 잡초인 올방개 괴경의 전분에 관한 이화학적 특성을 알아보기 위하여 수행되었다. 올방개 괴경 분말의 호화 점도 특성은 최고점도 5,679,강하점도 426이었고, 괴경 전분의 호화 개시온도는64.1℃로 낮았으며 최종온도는 72.3℃이었다. 전분입자의 X-ray 회절각은 15.18°, 17.13°, 23.1°에서 강한피크를 보였으며, 18.1°, 20.06°, 26.69°에서 약한 피크를 보였다. 올방개 괴경 전분의 결정화율은 28.6%이고괴경 전분 입자의 모양은 둥글면서 부분적으로 눌린형태였으며 평균 입자 크기는 21.5μm이었다.