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국내 육성 유색미 품종들의 기름함량과 지방산 조성, 단백질 함량과 아미노산 조성 그리고 종피의 색소 특성을 조사 분석한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. C3G 색소가 높은 슈퍼자미벼는 기름 함량은 낮으나 단백질 함량은 높았다. 그리고 불포화지방산인 올레산(C18 : 1)과 리놀렌산(C18 : 3)함량이 C3G 색소함량이 높은 유색미 품종에서 높았다. 2. 유색미 4품종의 필수 아미노산 함량은 35.48~36.15%로 비슷하였으며 아미노산 중에서 슈퍼자미벼는 serine, valine, lsoleucine, leucine, phenylalanine 함량이 높았다. 아미노산 중에서 유색미 네 품종 모두 glutamic acid 함량이 가장 높았고,필수 아미노산 중에서는 leucine이 가장 높았으며 methionine이 가장 낮았다. 3. 슈퍼자미벼의 C3G 색소함량은 흑진주벼보다 10배이상 높아 2008년에는 2,84 0mg(100 g종자), 2009년에는 2,655mg(100 g 종자)를 보였다. 4. 유색미 품종의 C3G 천연색소는 수정 후 15~20일 사이에 최대함량에 도달하고, 그 뒤에는 완만하게 증가 되었으며, C3G색소가 높은 슈퍼자미 품종은 배가 있는 쪽 보다는 배반대쪽의 종피(호분층)의 두께가 다른품종 보다 두꺼운 특징을보였다.


In relation to the four varieties of colored rice, analyses were made of the oil content, the fatty acid composition, the protein content, the amino acid component and the pigmentary characteristics of testae. The followings show the results in summary. In the case of Superjami having a high content of cyanidin-3-glucoside (C3G), it had a low content of oil but had a high content of protein. In particular, it had a higher content of oleic acid (C18:1) and linolenic acid (C18:3) in comparison with other varieties that had the high content of C3G. Four varieties of colored rice were similar in the essential amino acid content (35.48 – 36.15%); especially, Superjami was high in serine, valine, isoleucine, leucine and and phenylalanine. The four varieties had the highest content of glutamic acid but the lowest content of methionine. The C3G content in Superjami was at least 10 times higher than that in Heugjinjubyeo. Actually, the content per 100 gram indicated 2,840mg and 2,655mg in 2008 and 2009 respectively. The C3G content in the varieties reached the peak 15 to 20 days after pollination, but later it increased gently. In the case of Superjami having a high content of C3G, the testa on the opposite of the gemmule, i.e., the aleurone layer, was thicker than that in the direction of the gemmule, as compared to other varieties.