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이 연구는 천안·아산지역의 다양한 비영리기관에서 외식관련 사회교육프로그램을 수강하는 256명을 대상으로 이들이 교육프로그램을 선택할 때 중요시 여기는 선택속성의 중요도와 만족도를 비교분석하였다. 분석결과, 사회교육프로그램 선택속성의 중요도 분석에서는 위생 청결성, 강사전문성, 안전성, 프로그램내용 순으로, 선택속성의 만족도는 강사전문성, 강사인지도, 수업진행방법, 프로그램내용 순으로 높게 나타났다. 중요도-만족도 분석에 따르면 중점개선 영역으로 위생 청결성, 안전성, 기자재, 조리시설, 배수시설, 환기시설, 냉난방시설, 냉온수시설, 교육경비, 취업연계성, 사후관리, 조명시설 등이 나타났으며, 세 기관 모두 안전성이 중점개선 영역으로 나타났다. 각 기관별 중요도-만족도 분석에 따르면 지방자치단체는 조명시설, 주차시설, 직원친절성이, 직업전문학교는 취업연계성이, 기타 그룹은 안전성, 기자재, 교육경비, 사후관리 항목이 추가적으로 나타났다.


Surveying 256 students attending 11 foodservice-related social educational programs provided by different types of non-profit institutions in Cheonan/Asan area, this paper analyzed their perception of the importance of program selection attributes and their satisfaction level. Descriptive analysis of the 30 attributes revealed that students considered hygiene-cleanliness, safety, equipment, cooking facilities, drainage, etc.. highly important and satisfied highly with the attributes such as specialty & name recognition of instructors, class-leading styles, and program contents. Importance-satisfaction analysis showed that in general, the institutions should make every effort to improve the attributes of hygiene-cleanliness, safety, equipment, cooking facilities, drainage, etc.. in the future. Additional analysis for each institution also revealed with some specific areas for future improvement. The study concludes with the implication of the results and suggests some future research topics.