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재식거리 3.2 × 1.2m로 심어 수고 2.5m의 세장방추 형으로 관리해 오던 ‘후지’/M.9 사과나무를 재식 6년 차부터 2년 동안 수고 4.0m로 관리하였다. 이후 재식 8년차에 수고를 2.5m(대조구), 3.0m, 3.5m, 4.0m로 조절하고 수고에 따른 2년간의 생산성 및 노동력을 비 교하였다. 대조구인 수고 2.5m를 기준으로 하여 처리 에 따른 10a당 생산량을 비교해 보면 첫해에는 수고 4.0m, 3.5m, 3.0m에서 각각 46%, 25%, 4%, 2년차 에는 17%, 12%, 10% 증가하였다. 수고에 따른 과실 품질에 있어서는 가용성 고형물 함량은 2개년 모두 수 고 2.5m가 가장 높았으나, 착색정도는 수고에 따른 뚜렷한 차이가 없었다. 노동력은 수고가 높아질수록 증 가하였으나, 노동력에 따른 과실생산량은 수고가 낮을 수록 증가하였다. 조수입과 순수입은 2005년의 경우 수고가 높아질수록 증가하였으나, 2006년은 수고 2.5m가 가장 높았지만 통계적 유의차는 없었다. 따라 서 수고에 따른 생산성, 노동력, 경제성을 고려해 볼 때 적정수고는 3.0~3.5m인 것으로 판단되었다.


This study was carried out to investigate influence of tree height on vegetable growth, productivity, and labor input in 5 year old slender spindle ‘Fuji’/M.9 apple trees planted with the tree space of 3.2 × 1.2m and trained to the tree height of 2.5m in the apple orchard of Apple Research Station, NIHHS, RDA in Gunwi County, Korea. Tree height was extended to the tree height of 4.0m for two years. And then, the tree height was restricted to 2.5 (control), 3.0, 3.5, and 4.0m in 8th year. Yield per 10a was 46, 25, and 4% higher at the tree height of 4.0, 3.5, and 3.0m than at the tree height of 2.5m respectively in first year and 17, 12, and 10% higher respectively, indicating the taller tree, the higher yield. Soluble solid contents was highest in the height of 2.5m than in any other treatments for 2 years, but fruit skin color was not clear. Labor input was increased parallel with the increase of tree height, but yield per labor input was decreased. Gross income and net income per 10a were increased parallel with the increase of tree height in first year, but not increased in second year. In considering production, labor input, and economic efficiency, the optimum tree height of slender spindle ‘Fuji’/M.9 apple planted with the tree space of 3.2 × 1.2m was presumed to be 3.0~3.5m.