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해양세균 Pseudoalteromonas sp. Ju11-1과 Pseudoalteromonas sp. Ju14의 에탄올 색소 추출물에 대한 안정성과 기 능성을 검토한 결과, Ju11-1의 세균 색소는 pH 5.0의 조건과 25oC 이하에서 매우 안정하였으며, 금속이온첨가의 경우 Ca2+와 Mg2+에서 높은 안전성을 나타내었다. Free radical 소거 활성은 IC50 95.2 µg/ml, 인체세포에 대한 DNA 손상 회복능은 ED50 82.3 µg/ml으로 나타나 항산화능이 매우 우수한 것으로 나타났다. 한편 Pseudoalteromonas sp. Ju-14의 세균 색소의 경우 pH 4.0에서 pH 8.0 까지의 조건과 40oC 이하에서 매우 안정하였 으며, 25oC, 14일간 90% 이상의 잔존율을 나타내어 빛에 대한 안정성이 매우 우수한 것으로 나타났다. 금속이온 의 경우 Fe2+, Al+3,, Cu+2를 제외한 실험된 모든 금속이온에 대하여 매우 안정하였으며 특히, Na+에 대한 안정성이 매우 높은 것으로 나타났다. Free radical 소거 활성은 IC50 208.6 µg/ml, 인체세포에 대한 DNA 손상 회복능은 ED50 96.4 µg/ml으로 항산화능이 우수한 것으로 나타났다. 해양세균 Pseudoalteromonas 속의 Ju11-1과 Ju14, 두 균주의 색소 추출물은 우수한 물리화학적 안정성을 갖으며, free radical 소거 활성 및 인체세포에 대한 DNA 손상 회복능에서 높은 활성을 나타내어 항산화 활성을 갖는 기능성 색소로의 적용을 검토할 수 있을 것으로 기대된다.


We investigated the physicochemical stabilities and biological activities of ethanol- extracted pigment from marine bacteria Pseudoalteromonas sp. Ju11-1 and Pseudoalteromonas sp. Ju14. The bacterial pigment of strain Ju11-1 was very stable at pH 5.0 below 25oC. The stability of the pigment showed higher stability in the presence of metal ions such as Cu2+ and Mg2+. The pigment has activity of free-radical scavenging (IC50 95.2 µg/ml) and the protective antioxidant effect (ED50 82.3 µg/ml) against DNA damage in human lymphocytes. The bacterial pigment of strain Ju14 was very stable at pH range between 4.0 and 8.0 below 40oC. In the presence of light, the pigment was also very stable, showing more than 90 percent of remaining absorbance during 14 days at 25oC. The stability of the pigment, when metal ions were present, showed higher stability in all examined metal ions except for Fe2+, Al3+, and Cu2+, especially in the presence of Na+. The pigment has activity of freeradical scavenging (IC50 208.6 µg/ml) and the protective antioxidant effect (ED50 96.4 µg/m) against DNA damage in human lymphocytes. The result indicates that the bacterial pigments from marine bacteria, Pseudoalteromonas sp. Ju11-1 and Pseudoalteromonas sp. Ju14 showed higher physicochemical stability and significant effects for reduction in oxidative DNA damage. Therefore, the results suggest that these bacterial pigments could be used as a natural colorant having the advantages of antioxidant.