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김치로부터 오르니틴을 생산하는 능력이 있는 2개의 젖산균주(OK1-4, OK1-6)를 분리하여 그 특성을 조사하였 다. 분리된 균주는 그람 양성, 단간균이었으며, 혐기적 조건에서 이산화탄소를 생성하였다. MRS 배지에서 25~37oC 범위와 pH 6.0~7.0 범위에서 잘 자랐으며, 성장을 위한 최적 온도와 pH는 각각 30oC와 pH 6.5이었다. 분 리된 젖산균주는 L-아라비노스, 자일로스, 리보오스, 글루코오스 등의 당을 분해하여 산을 생성하였고, cellobiose, galactose, raffinose, trehalsoe는 분해하지 못하였다. 16S rDNA 염기서열분석을 통해 분리된 균주는 유 전자은행에 등재되어 있는 Weissella koreensis S5623(AY035891)의 염기서열과 각각 99.6%와 99.7%의 서열 동질 성이 있음을 확인하였다. 이와같은 생화학적 특성과 염기서열 분석결과를 토대로 분리된 균주를 Weissella koreensis OK1-4와 Weissella koreensis OK1-6로 각각 명명하였다. 이들 균주의 오르니틴 생성능력은 1% 아르기닌 이 첨가된 MRS 배지에서 각각 27.01와 31.41 mg/L/h 이었다. 이와같은 결과는 우리김치로부터 분리된 Weissella 속 균주의 오르니틴 생성에 관한 최초의 보고이다.


Two lactic acid bacteria (LAB) with high ornithine-producing capacity were isolated from kimchi. Examination of the biochemical features using an API kit indicated that the strains belonged to the members of Weissella genus. They were gram positive, short rod-type bacteria, and able to grow anaerobically with CO2 production. The isolates grew well on MRS broth at 25~37oC and pH of 6.0~7.0. The optimum temperature and pH for growth are 30oC and pH 6.5. The isolates fermented arabinose, ribose, xylose, glucose but not cellobiose, galactose, raffinose, or trehalsoe. The 16S rDNA sequences of isolates showed 99.6% and 99.7% homology with the Weissella koreensis S5623 16S rDNA (access no. AY035891). They were accordingly identified and named as Weissella koreensis OK1-4 and Weissella koreensis OK1-6, and could produce ornithine from MRS broth supplemented with 1% of arginine at a productivity of 27.01 and 31.41 mg/L/h, respectively. This is the first report on the production of ornithine by the genus Weissella isolated from kimchi.