초록 close

2008년 7월부터 12월까지 양식장 2개소에서 사육중인 넙치를 대상으로 상업용 배합사료 (extruded pellet, EP) 및 습사료 (raw fish moist pellet, MP)를 급이하고, 시험 사료별로 병원체 검출률과 혈액학적 성상의 차이를 조사하였다. 그 결과, EP 사료를 먹인 시험구 (EP 그룹)가 MP 사료를 먹인 시험구 (MP 그룹)에 비해 혈 청 GOT, GPT 및 glucose 성분이 높게 나타났다. 시험기간 동안의 평균 생존율과 병원체 검출률에서는 뚜렷한 차이가 없는 것으로 나타났으나, 계절적으로 수온이 높은 7월부터 10월까지 EP그룹에 비해 MP 그룹에서 병원체 검출률이 높게 나타났다. EP 그룹에서는 Dactylogyrus sp., E.tarda 및 red seabream iridovirus (RSIV)가 주로 검출되었으며, MP 그룹에서는 Trichodina sp., Streptococcus spp. 및 viral nervous necrosis virus(VNNV)가 우점적으로 검출되었다.


This study was conducted to evaluate the effects of a commercial extruded pellet (EP) and raw fish moist pellet (MP) diet on disease prevalence and serum chemistry of olive flounder Paralichthys olivaceus grown in two commercial-scale aquaculture farms from July to December in 2008. The contents of serum GOT, GPT and glucose in fish fed EP diet (EP group) were higher than those of fish fed the MP diet (MP group). There were no distinct differences in survival rates and mean detection rates of fish pathogens among fish group fed the experimental diets. However, the mean detection rate of fish pathogens in MP group was higher than that of EP group from July to October which are high water temperature season. The dominant pathogens isolated in EP group were Dactylogyrus sp., E. tarda and red sea bream iridovirus (RSIV). On the other hand, Trichodina sp., Streptococcus spp., viral nervous necrosis virus (VNNV) were dominant in MP group.