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배양 온도, 배양 배지 중의 pH, NaCl 농도, iron 농도와 같은 배양 조건이 P. damselae의 미생물학적 성상 및 병원성에 미치는 영향을 조사 하였다. P. damselae는 배양 온도 15~30℃에서 배지의 pH 5~9, NaCl 농도 0~6%와 FeCl3 첨가시 성장이 촉진되었지만, iron-chelator 첨가시 성장이 억제되었다. Iron-limited 조건에서 배양시 ECPs protein 농도, phospholipase, 용혈능, siderophore 및 cytotoxicity 활성 이 높게 나타났고, 넙치 혈청의 살균작용 대한 생존율도 증가 되었으나, iron-added 조건에서는 감소되어, 배양조건 중 iron 농도에 영향을 가장 많이 받는 것으로 나타났다. 따라서, 본 연구에서 적용한 iron-limited 조건은 철농도가 낮은 숙주 내와 유사한 환경이므로 iron-limited에서 P. damselae 배양 시 나타나는 병원성의 증가는 어체에 감염시 나타나는 병원성 발현 기전과 유사할 것으로 사료된다.


The effects of microbiological properties and pathogenicity of Photobacterium damselae subsp. damselae were investigated under different culture conditions, temperature, pH, NaCl and iron concentration on culture media. Favorable conditions for bacterial growth were between 15~30℃, pH 5~9, 0~4% NaCl concentration and iron contents of over 10 mM, whereas the bacterial growth was inhibited under iron chelator existence. When P. damselae was cultured in iron-limited tryptic soy broth, total protein concentration of extracellular products, cytotoxic ability of ECPs on cell line, bacterial viability in flounder serum, phospholipase and siderophore activities of ECPs were significantly increased. On the other hand, the activities of P. damselae cultured under iron-added conditions were decreased. In this study, the iron-limited conditions were similar to the host in which iron concentration is low. During infection caused by P. damselae, the conditions could be related to the pathogenesis of the pathogen.