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The production of heteropolysaccharide-7 (PS-7) by Beijerinckia indica (B. indica L3) was evaluated in shaker flask culture. The medium optimization was studied using response surface methodology (RSM). A five-level three-factor central composite design was employed to determine the maximum PS-7 yield at optimum levels for whey lactose, glucose and ammonium nitrate contents. The validity of the model could be determined by the regression coefficient, R2. The values of R2 were 0.72, 0.64 and 0.85 in PS-7, DCW and viscosity, respectively. The optimal medium combinations of whey lactose, glucose and ammonium nitrate concentrations on the PS-7 production were whey lactose (2%), glucose (1%) and ammonium nitrate 5 mM, respectively. The result indicated that PS-7 production was affected significantly by the addition of glucose to whey lactose based on medium and C/N ratio.


본 연구는 플라스크 배양을 통해 B. indica L3 균주를 가지고 PS-7을 생산할 수 있는 최적 조건을 조사하기 위해서 수행하였다. RSM을 통한 배지의 최적화 실험에서는 whey lactose, glucose, ammonium nitrate 세 가지의 독립변수의 조성에 따라 배양 72시간에 해당하는 DCW, PS-7, 그리고 점도의 변화에 대한 결과를 관찰하였다. 결정 계수(R square)의 값은 PS-7생산량, DCW, 점성에서 각각 0.72, 0.64, 0.85로 신뢰성 있는 값을 획득하였다. Whey lactose와 glucose의 조합에 따른 PS-7 생산에 미치는 효과를 살펴보면 whey lactose (2%), glucose (1%)에서 최적의 PS-7 생산을 나타내었다. 결론적으로 glucose에 whey lactose를 기반으로 하는 배지 첨가와 C/N 비율이 PS-7의 생산에 큰 영향을 미침을 알 수 있었다.