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연구배경 본 연구에서는 고혈압인 사업장 근로자들의 비타민과 무기질 섭취량을 정상혈압인 근로자의 섭취량과 비교 조사하여 근로자의 고혈압 예방과 관리를 위한 기초 자료로 활용하고자 하였다. 방 법 두 곳의 발전소에서 임의 추출한 발전소 근로자 427명을 대상으로 하였으며 신장과 체중, 혈압을 측정하고 식품섭취빈도조사를 실시하여 자료가 완전한 338명을 최종 분석하였다. 대상자를 제7차 미국합동조사위원회의 고혈압 분류기준으로 정상군, 경계 고혈압군, 고혈압군으로 분류하고, 각 군 간 신체계측 결과, 비타민 및 무기질의 섭취 상태를 비교하였다. 결 과 신체계측 결과에서 체중과 체질량지수, 혈압은 고혈압군이 다른 두 군보다 유의하게 높았다(p<0.001). 비타민 및 무기질 섭취 상태의 경우 비타민 B1과 나이아신, 비타민 B12, 나트륨, 철분은 경계 고혈압군 > 정상군 > 고혈압군 순으로 섭취가 유의하게 많았다(p<0.05). 한국인 영양섭취기준(KDRIs)에 따른 각 군 별 섭취 비율은 비타민 A, 비타민 K, 비타민 B12, 나트륨, 철분에서 세 군 간 유의한 차이가 있었다(p<0.05). 한국인 영양섭취기준의 75% 미만 섭취 및 125% 이상 섭취자의 비율에서 비타민 B2, 비타민 B12는 세 군 간 유의한 차이가 있었으며(p<0.05), 경계 고혈압군이 다른 두 군보다 섭취 불량자의 비율이 많았다. 인과 나트륨은 세 군 모두 125% 이상 섭취자 비율이 90% 이상이었으며 고혈압군의 나트륨 평균 섭취는 다른 두 군보다 적었지만 모든 대상자가 125% 이상으로 과잉 섭취하고 있었다. 영양밀도지수(INQ)의 분석 결과 비타민 E, 비타민 B2의 영양밀도지수가 1보다 낮아 에너지에 비해 영양 섭취가 불량하였으며 나트륨의 영양밀도지수만이 경계 고혈압군 > 정상군 > 고혈압군 순으로 유의하게 높았다(p<0.05). 결 론 본 연구결과 비타민 A, 비타민 B1, 비타민 B2, 나이아신, 비타민 B12, 비타민 E, 나트륨, 철분의 섭취에서 세 군 간 유의한 차이가 있었다. 특히 경계 고혈압군은 섭취 불량자의 비율이 다른 두 군보다 높았고 나트륨 섭취도 세 군 중 가장 높았다.


Background We conducted to investigate the difference in vitamins & minerals intakes between normotensive workers and hypertensive workers. Methods There were 338 subjects from two plants. We measured height, weight and blood pressure, and investigated the frequencies of food intake. We classified the subjects into normal, prehypertension and hypertension group by the criteria of the 7th report of joint national committee detection(JNC), and investigated the differences in vitamins and minerals intake. Results The group with the highest intake of vitamin B1 and B12, niacin, sodium and iron was prehypertension group, followed by normal group and hypertension group in order(p<0.05). For the ratios(%) of intake to Dietary Reference Intakes for Koreans(KDRIs), there were significant differences in vitamins A, K and B12, sodium and iron among three groups(p<0.05). The proportions of workers, whose intake of vitamins B2 and B12 were unbalanced, in prehypertension group were significantly higher than those in the other groups(p<0.05). The index of nutritional quality(INQs) of vitamins E and B2 were less than 1. The group with the highest INQ of sodium was prehypertension group, followed by normal group and hypertension group in order(p<0.05). Conclusions There were significant differences in intake of vitamins A, B1, B2, B12 and E, niacin, sodium and iron among three groups. The intake of sodium and the proportions of workers whose nutrients intakes was unbalance in prehypertension group were higher than those in the other groups. Therefore, it is necessary to improve food habit in prehypertensive workers as well as hypertensive workers.