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연구배경 아토피 피부염은 만성 알레르기성 피부 질환으로 최근 들어 유병률이 급증하는 것으로 알려져 있으나, 아토피 피부염이 주로 시작되는 유아기 어린이들을 대상으로 한 대규모 연구는 미비한 편이다. 본 연구에서는 유치원생을 대상으로 아토피 피부염 유병률과 이에 영향을 미치는 식생활 및 관련 요인을 알아보고자 하였다. 방 법 서울과 경기 지역에서 임의로 선정된 18곳의 유치원생을 대상으로 보호자가 설문지에 기입하는 방식으로 조사를 실시하였다. 아토피 피부염 유병률은 한국어로 번역된 ISAAC (international study of allergy and asthma in childhood) 설문지를 이용하였고, 간이식생활진단표를 이용하여 식습관을 조사하였다. 조사 기간은 2006년 5월부터 7월까지 3개월간 시행되었으며 분석 대상자는 총 1,104명(남자 어린이: 546명, 여자 어린이 : 558명)이었다. 결 과 전체 대상자 중 337명 (30.5%)이 태어나서 지금까지 아토피 피부염 증상을 경험한 적이 있는 것으로 파악되었고, 최근 12개월 동안 아토피 피부염 증상이 있었던 경우도 전체의 23.2%로 높게 나타났다. 한 달 가구 평균 소득이 높을수록 유병률이 낮게 나타났으며(p<0.05, χ2-test), 성별, 나이, 조사 대상 거주지역에 따른 유병률에는 유의한 차이가 없는 것으로 나타났다. 아토피 피부염과 관련된 식생활 요인을 분석한 결과, 아토피 피부염군은 그렇지 않은 대상자들과 비교했을 때 “모든 음식을 골고루 섭취한다”, ”육류, 생선, 달걀, 콩, 두부 등으로 된 음식을 끼니마다 먹는다”, “김치 이외의 채소를 식사할 때마다 먹는다“ 의 문항에 대해 ”항상 그런 편이다“라고 답한 빈도가 낮은 것으로 나타났다(p<0.05). 결 론 수도권 일부에 거주하는 유치원생들에서 아토피 피부염 유병률이 매우 높음을 알 수 있었으며, 균형적인 식품의 섭취, 매 끼니 식사에서 단백질 함유 식품 및 채소류의 높은 섭취가 아토피 피부염에의 위험도를 감소시킬 수 있는 것으로 보인다.


Background The prevalence of atopic dermatitis is increasing. The purpose of this study was to examine the prevalence of atopic dermatitis and associated dietary factors in preschool children. Methods We obtained the data on 1,104 preschool children aged 3-6 years from 18 preschools in metropolitan area. Prevalence of atopic dermatitis were studied using a questionnaire made by the International Study of Asthma and Allergy in Childhood (ISAAC) committee. Dietary information was obtained by using mini dietary assessment. All questions were answered by the parent of the study subjects. Results "Atopic dermatitis ever" was reported in 30.5% of the children. Prevalence of the current atopic dermatitis was 23.2%. There was no difference in the prevalence according to sex, age, and living area. Current atopic dermatitis was associated with "Eat vegetables (besides kimchi) in every meal (OR=0.47, p<0.001)", "Eat meat, fish, egg, bean or tofu in every meal (OR=0.48, p<0.01)" and "Eat a variety of foods (OR=0.57, p<0.01)". Conclusions We found a high prevalence of atopic dermatitis in 3 to 6-year old children living in metropolitan area. Dietary pattern such as eating vegetables in every meal, eating protein-rich food in every meal, and eating a variety of foods appears to be inversely related with the development of atopic dermatitis.