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야채용살균제제 개발을 위한 최적조건에 대한 연구를 수행하였다. 야채전용살균제는 염소를 주성분으로 제조되었으며, 살균 대상 미생물은 Escherichia coli와 Staphylococcus aureus였다. E. coli와 S. aureus의 세균 현탁액에 여러 가지 조건 즉, 유효염소농도, pH, 그리고 유기물 잔존농도를 변화시켜 살균력을 측정하였다. 유효염소농도 결정 실험에서는 100 ppm 의 유효 염소농도에서 E. coli와 S. aureus 의 생균수가 각각 97%, 88% 감소하였다. pH의 경우pH 4에서 E. coli와 S. aureus 각각 100%, 73% 감소하였다. 유기물의 잔존여부에 따른 살균력 측정결과 E. coli와 S. aureus 모두 청정상태(0.3%)에서 생균수가 100% 감소하였고, 오염상태(3%)의 경우 각각 79%, 75% 감소하였다. 최적화 조건으로 제조된 야채전용살균제를 실제 상추에 대해 파이로트 테스트 해 본 결과 일반세균수가 77% 감소한 것을 확인하였다.


To develop new sterilizer for the exclusive use of vegetable (SEV) the optimized conditions were investigated. The SEV has chlorine as a main constituent and its antimicrobial activity was measured against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. The inhibitory effect of SEV was measured at various conditions such as concentration of chlorine, pH, and bovine albumin solution (BAS). At 100 ppm of sodium dichloroisocyanurate (SDIC) the number of colony form unit (CFU) of E. coli and S. aureus was decreased by 97% and 88%, respectively. At pH 4 with 100 ppm of SDIC, the number of CFU of E. coli and S. aureus was decreased by 100% and 73%, respectively. In normal state having 0.3% of BAS the number of CFU of E. coli and S. aureus was decreased by 100% with the optimized conditions such as 100 ppm SDIC, pH 4. However, at the artificial contaminated state having 3% of BAS the sterilizer inhibited growth of E. coli and S. aureus by 79% and 75%, respectively. In pilot test using lettuce and the optimized sterilizer, the total number of CFU of E. coli and S. aureus was decreased by 77%.