초록 close

산초로부터 방향성분을 추출하여 천연향료로 개발하기 위하여 초임계 유체추출공정의 최적 조건을 반응표면 분석법으로 얻고자 하였다. 초임계 추출조건에 따른 산초 추출물의 품질특성으로 수율과 총페놀화합물, 전자공여능과 주요 향기성분으로 geranyl acetate와 citronellal, β-caryophyllene의 함량을 분석하였다. 추출온도보다는 압력이 더 큰 영향을 주는 것으로 나타났으며, 수율과 향기성분에 대하여는 수립된 예측모델식이 높은 유의성을 보였으나 총 페놀함량이나 전자공여능에 대하여는 다소 낮은 적합도를 나타내었다. 실험구간내에서 능선분석을 통하여 최대점과 이 때의 추출조건을 예측하였으며 품질특성 값을 최대로 하는 제한 조건으로 하여 얻어진 최적 추출조건은 230 bar, 60℃이었다.


This study was performed to develop flavor materials from Zanthoxylum schinifolium and to develop those materials into the new aroma product with analyzing functionality and aroma profile and establishment of supercritical fluid extraction and optimum condition. The qualities of extracts such as total yield, total phenolic compound, electron donation ability, citronellal, geranyl acetate and beta-caryophyllene which were affected by extraction pressure than temperature. The response variables had significant with pressure than temperature and the established model was suitable to predict calculated value in experimental ranges. The optimum extraction conditions which were limited of maximum value for dependent variables under experimental conditions based on central composite design were 230 bar and 60 ℃ in supercritical fluid extraction method.