초록 close

감마선조사 대두에서 hydrocarbon류 검출을 위한 검지 전처리 기술로 초임계유체 추출공정을 활용하고자 하였다. 용매 추출에서와 같이 초임계유체 추출공정을 이용하여 검출된 hydrocarbon류는 동일하게 검지되었으며 그 marker로써 활용 가능한 hydrocarbon류인 16:3, 17:2, 16:2, 17:1은 비조사 대두에서는 검출되지 않았다. 초임계유체 추출조건에 따른 지방함량은 추출압력과 온도가 증가함에 따라 증가하였으며, 가장 효율적인 조건은 압력 200 bar, 온도 50℃구간이었다. 보조 용매를 사용한 초임계유체 추출 공정에서 추출된 지방함량은 용매 추출 구간보다 많았으며 보조용매별 hydrocarbon류의 검출량은 methanol을 제외하고 전반적으로 우수하였다. 특히 acetone의 경우 추출된 hydrocarbon류는 CO2만을 사용한 초임계유체 추출공정에서 보다 2배 이상 많이 검출되어 초임계유체 추출공정을 이용한 hydrocarbon추출에 유용한 보조용매임을 확인하였다.


Radiation-induced hydrocarbons from the irradiated soybean were investigated to compare the chemical properties of irradiated and non-irradiated foodstuff. The soybean was gamma-irradiated at 2 kGy and the lipid was extracted by hexane or supercritical carbon dioxide with co-solvents. Hydrocarbons were separated by florisil column chromatography and then analyzed with GC-MS method. Hydrocarbons, such as 1,7-hexadecadiene (C16:2), 1,7,10-hexadecatriene (C16:3), 8-heptadecene (C17:1) and 6,9-heptadecadiene (C17:2), were predominantly detected in soybean. The characteristic of extracts was found that the increase of the pressure and the temperature in supercritical fluid extraction condition has made extraction of volatile hydrocarbons possible and more rapidly. It could be concluded that the supercritical fluid extraction was alternative extraction method for the detection for irradiated foodstuffs.