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본 연구에서는 육두구의 물 추출물, 에탄올 추출물 및 정유의 항산화, 항균효과, 아질산염 소거능 및 ACE 저해효과에 대하여 비교, 조사하였다. 육두구의 물 추출물, 에탄올 추출물 및 정유의 총 페놀 함량은 각각 3.4%, 16.9% 및 3.2%이었다. 1,000 ppm에서 이들 추출물들의 수소공여능은 각각 4.9, 41.8 및 6.8%이었다. 리놀레인산 기질에서의 항산화효과는 BHT > 에탄올 추출물 > 물 추출물 > -tocopherol의 순이었고 리놀레인산 에멀젼 기질에서의 항산화효과는 BHT > 물추출물 > 증류 추출물 > -tocopherol 순이었다. 항균효과의 경우, 에탄올 추출물은 Micrococcus luteus, Bacillus cereus 및 Salmonella enteritidis에 대해서, 정유는 Micrococcus luteus에 대해서만 항균효과를 보였다. 물추출물은 모든 균에 대하여 항균효과를 보이지 않았다. 아질산염 소거능은 1,000 ppm 농도에서 물 추출물 4.5%, 에탄올 추출물 28.8%, 정유 98.8%이었고, ACE 저해효과는 1,000 ppm의 농도에서 물 추출물 0.2% 에탄올 추출물 11.0%, 정유 10.0%으로 효과는 매우 약했다.


This study investigated the antioxidative and antimicrobial activities of nutmeg (water, ethanol extract and essential oil). The total phenol contents of water, ethanol extract and essential oil were 3.4%, 16.9% and 3.2%, respectively. Hydrogen donating abilities of water, ethanol extract and essential oil at 1,000 ppm were 4.9%, 41.8% and 6.8%, respectively. The antioxidative activities in linoleic acid substrates were in the order of BHT > ethanol extract > -tocopherol > essential oil > water extract.The antioxidative activities in linoleic acid emulsion substrates were in the order of BHT > water extract > essential oil > ethanol extract > -tocopherol. In antimicrobial activity, ethanol extract showed growth inhibition effect against Micrococcus luteus, Bacillus cereus and Salmonella enteritidis, and the essential oil showed growth inhibition effect against Micrococcus luteus. However, no antimicrobial activity of water extract was observed. The nitrite-scavenging abilities of water, ethanol extract and essential oil at 1,000 ppm were 4.5%, 28.8% and 98.8%, respectively, and the ACE inhibitory activities were 0.2%, 11.0% and 10.0%, respectively.