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본 연구에서는 자외선 B파 조사가 느타리버섯의 비타민 D2 함량, 색도, 향 패턴에 미치는 영향에 대해 조사하였으며 그 결과는 다음과 같다.1. 자외선 B파 조사량에 따른 느타리버섯의 비타민 D2 함량 변화느타리버섯에 0 kj/m2(대조군), 10 kj/m2, 20 kj/m2의 자외선 B파 조사를 한 결과 비타민 D2의 함량은 각각 0, 48.50 2.71 g/g(DM), 61.58 2.00 g/g(DM)으로 각 군간에 유의적인 차이가 있는 것으로 나타났다(p<0.05).2. 자외선 B파 조사량에 따른 느타리버섯의 색도자외선이 각각 0 kj/m2(대조군), 10 kj/m2, 20 kj/m2 조사된 느타리버섯의 색도 측정 결과 각 군의 L, a, b값은 유의적인 차이는 없는 것으로 나타났다(p<0.05).3. 자외선 B파 조사량에 따른 느타리버섯의 향 패턴 변화전자코 분석 결과 자외선이 각각 0 kj/m2(대조군), 10 kj/m2, 20 kj/m2 조사된 느타리 버섯군으로 부터 각각 10, 14, 15개의 peak가 나타난 것으로 보아 자외선 B파 조사로 인해 다양한 향이 생성된 것으로 판단되었다.


This study investigated the effect of UV-B irradiation on the quality of Pleurotus ostreatus. The changes of vitamin D2 contents, color value and flavor pattern in mushrooms were analyzed by high-performance liquid chromatography (HPLC), chromameter and gas chromatography - surface acoustic wave (GC-SAW) electronic nose. By exposure to UV-B irradiation (0 kj/m2, 10 kj/m2, 20 kj/m2), vitamin D2 content increased from 0 (control) to 48.50 g/g (DM: dry matter, 10 kj/m2) and 61.58 g/g (DM, 20 kj/m2). Although there was no significant difference in L, a, b values among the three groups, flavor changes were detected by GC-SAW electronic nose. The number of peaks increased from 10 in the control group (0 kj/m2), to 14 and 15 for the 10 kj/m2 and 20 kj/m2 groups, respectively. Nevertheless, the changes of flavor pattern were not detrimental to the mushroom quality. These results suggested that UV-B irradiation is an effective method to increase the vitamin D2 content without degrading the quality.