초록 close

각종 미네랄과 무기염류의 함량이 풍부한 것으로 알려진 함초를 이용하여 발효 후 그에 따른 기능성을 검토해 보고자 하였다. 유산균 접종 후 pH는 초기 4.50에서 발효 후 2.84로 변했으며, 산도는 초기 0.29에서 발효 후 0.55로 증가하였다. 한편 생균수를 측정한 결과 초기 1.2×1011 CFU/mL이었던 생균수는 발효 72시간 후 1.4×1013 CFU/mL를 보였다. 함초 추출물 발효액을 동결건조시킨 후 그에 따른 기능성을 검토하였으며 SOD-유사활성과 DPPH-라디칼 소거능 측정결과, 농도 의존적인 경향을 보였으며 혈전분해능 측정결과 발효 전의 함초 추출물에서는 나타나지 않았던 혈전분해능을 발효 후 동결건조분말 25%의 시료 농도에서 plasmin 3.84 μg/mL의 농도와 동일한 수준의 혈전용해능을 보였다.


The purpose of this study was to investigate the antioxidant and fibrinolytic activities of saltwort fermented juice. Saltwort extract was fermented using lactic acid bacteria at 30oC for 3 days and the fermented juice was analyzed for its functionality as a potential functional food source. The addition of sugar improved the cell viability during fermentation of saltwort. At the concentration of 50%, lyophilized fermented juice showed DPPHradical scavenging activities of 23.7% and SODlikely activity of 34.5%. Fibrinolytic activity of fermented juice was also observed at a concentration of 25%. In conclusion, saltwort fermented juice appears to have not only antioxidant effect but also cardiovascular protection.