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하향주의 제조에 이용되는 누룩으로부터 젖산균을 분리하고, 배양학적 특성과 생리적 특성을 검토하였다. 분리된 총 11균주를 이용하여 알코올 10%와 pH 4.0에서 생육이 억제되는 양조학적으로 적합한 5균주의 젖산균을 분리하였고, 16S rRNA의 염기서열을 분석하여 동정한 결과 Lactobacillus plantarum 1균주, Lactobacillus sakei 1균주 및 Lactobacillus curvatus 3균주로 나타났으며 모두 젖산 간균으로 확인되었고, 이들을 각각 L. plantarum L-3, L. sakei L-10 그리고 L. curvatus L-8, 11, 12로 명명하였다. L. plantarum L-3이 배양 초기 pH 4.0일 때 0.78%의 산도를 나타내어 나머지 4균주에 비해 약 10배 정도 높은 산을 생성하였다. 분리된 5균주는 모두 30℃에서 가장 산생성능이 우수하였고, L. sakei L-10을 제외한 모든 균주는 45℃에서 생육이 정지되었으나, L. sakei L-10은 40℃에서 생육이 저해되었다. 그리고 에탄올 농도가 6%일 때 산의 생성이 급격히 감소되었으며 L. curvatus L-8, 11, 12는 8% 에탄올에서 거의 생육이 이루어지지 않아 에탄올에 대한 내성이 낮았으며, L. plantarum L-3과 L. sakei L-10은 10% 에탄올에서 생육이 정지되었다.


The purpose of this study was to isolate lactic acid bacteria, useful in the fermentation industry from Hahyangju Nuruk. Five strains were isolated, and identified as Lactobacillus based on growth inhibition by 10% (v/v) alcohol at pH 4.0. Isolated strains were identified to species, and named Lactobacillus plantarum L-3, L. sakei L-10, and L. curvatus strains L-8, L-11, and L-12. Morphological characteristics, physiological data, carbohydrate fermentation patterns, and 16S rRNA sequence data, were all used to characterize the bacterial isolates. L. plantarum L-3 showed the highest lactic acid productivity of all isolates, but grew only poorly in the presence of 10% (v/v) alcohol at pH 4.0. The other strains exhibited lower lactic acid productivity than did L. plantarum L-3 and did not grow in the presence of 10% (v/v) alcohol at pH 4.0. The optimal temperature and pH for lactic acid production were 30℃ and pH 6.07.0, respectively. The lactic acid productivity of L. plantarum L-3, L. sakei L-10 and the three L. curvatus strains L-8, L-11, and L-12 were (% v/v of culture supernatant) 1.55, 1.0, 1.06, 1.0, and 0.99, respectively, at 30℃ and pH 6.0. While L. plantarum L-3 suffered growth inhibition in the presence of 10% (v/v) alcohol, growth of the other strains was inhibited at 8% (v/v) alcohol.