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매실박 메탄올 추출물의 항균력을 조사한 결과, 500 μg/mL 이상의 농도에서 뚜렷한 항균활성을 보였고, 광역의 변패성 미생물들에 대하여 항균활성을 나타내었다. 또한, 매실박 메탄올추출물의 항균물질은 높은 온도(100℃)에서 30분 동안 안정하였으며, 넓은 범위의 pH(3-11)에서 안정성을 나타냈다. 따라서 매실박 메탄올 추출물의 항균물질은 항균활성이 높고, 항균 spectrum이 광범위할 뿐 아니라, 높은 온도 및 넓은 범위의 pH에 안정하여 이상적인 천연 항균제로서의 개발가능성을 제시하였다. 아울러, 매실박 메탄올추출물의 주요 항균작용은 세포막 perturbation에 기인한 것으로 생각되었다.


The antimicrobial properties of methanolic extracts (PML) from Prunus mune byproducts after liquor manufacturing weremeasured using various putrefactive and food spoilage microorganisms. PML showed remarkable antimicrobial effects against various putrefactive and food spoilage microorganisms when used at 500 g/mL. The antimicrobial properties were stable for 30 min at 100C and at pH 311. PML seems to be a natural antimicrobial agent with high effectiveness, and shows both thermal and pH stability. In addition, the mode of antimicrobial action suggests that the active components may synergistically perturb microbial membrane functions.