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포도 생육 중 유기농자재의 엽면살포가 포도의 품질과 저장성에 미치는 영향을 농약 처리와 비교하였다. 포도의 과방중과 열과 발생률은 처리간에 유의적인 차이를 보이지 않았으나 키토산, 목초액, 곡물아미노산 처리에 의하여 과방중 300 g 이상과의 비율이 농약 처리나 무처리에 비하여 높았다. 유기농자재를 처리한 포도의 당도와 환원당은 각각 15.0 °Brix, 13.0­14.5%로 농약처리 14.5 °Brix, 13.1%에 비하여 높았으나 유의적인 차이는 보이지 않았으며 총산 함량은 키토산(0.81%)과, 목초액(0.78%) 처리가 농약(0.72%) 처리에 비하여 높은 것으로 나타났다. 무기성분은 칼륨 함량이 가장 높았고 유기농자재 처리(190.0­197.2 mg%)에 의하여 증가하였으며 중금속은 철 함량이 가장 높았으며 키토산 처리에 의하여 철과 아연 함량이 증가하였다. 유기농자재 처리 포도를 8주간 MA 저장 했을 때 수분 감모율은 0.28­0.35%로 낮은 수준이었으며, 환원당 함량은 저장 전에 비하여 감소하였으나 총산 함량은 증가하였으며 경도는 저장 4­6주까지 감소하다 이후 약간 증가하는 경향이었다. 탈립률은 곡물아미노산과 농약 처리가 각각 10.9%, 11.8%로 가장 낮았으며, 부패율은 키토산과 곡물아미노산 처리가 각각 2.2%, 3.7%로 농약 처리 4.8%에 비하여 낮았고, 상품성은 농약 처리가 가장 양호한 것으로 나타났다. 이상의 결과 포도의 유기농재배에 있어서 병해충 방제를 목적으로 키토산, 곡물아미노산, 목초액을 엽면살포 했을 때 과실의 성분 등 품질은 농약 처리와 비교했을 때 차이가 없었으나 포도의 과방중에 의한 등급은 향상되는 것으로 나타났다. MA 저장 했을 때 저장성은 농약 처리에 비하여 감소하였으며 곡물아미노산이 농약처리와 가장 비슷한 수준의 저장성을 보였다.


Sprays containing chitosan, grain amino acids, or wood vinegar, were applied to vine leaves of the Campbell Early grape variety, and effects on the quality and storability of grapes were investigated. Weights of grape clusters and individual berries did not differ significantly from the values seen when traditional agricultural chemical treatment was used. The percentage of clusters over 300 g in weight was, however, higher after spraying with chitosan, grain amino acids, or wood vinegar, than after agricultural chemical treatment. Grape moisture contents, levels of soluble solids, and reducing sugar concentrations, did not differ when the traditional treatment and the newer sprays were compared. Among minerals, the levels of potassium, iron and zinc measured in fresh grapes were increased by the chitosan, grain amino acids, and wood vinegar sprays. After 8 weeks of MA storage, reducing sugar levels decreased, and titratable acidities increased, compared to levels measured at the beginning of storage. This was true regardless of the method of vine treatment the hardness of berries decreased slightly over 46 weeks of storage, and increased thereafter. The weight losses of grapes were relatively low (0.280.35%) on storage after any vine treatment tested. Grapes from vines sprayed with chitosan or grain amino acids showed a lower decay rate than did fruit from vines that had received a traditional agricultural chemical treatment. Sensory evaluation results indicated that the marketability of grapes from vines treated with traditional agricultural chemicals was better than that of grapes from vines sprayed with chitosan, grain amino acids, or wood vinegar.