초록 close

본연구의 목적은 커뮤니티 공간의 개념을 도입한 봉안 당 공간을 계획하여 봉안 당 실내 설계의 방향을 제시하는데 그 목적이 있다. 본 연구를 위하여 다음과 같이 연구의 범위를 설정한다. 첫째, 봉안 당 공간들의 일반 기능과 현황을 알아보고 2001년 개정된 장묘법의 현황을 조사하고 공간 구성에 영향을 주는 법 규정을 검토하고자 한다. 둘째, 봉안당의 사례조사는 국내 봉안시설에 관련된 연구 문헌 중에서 옥내 형 봉안 당으로 한정하며 현재 사회적 분위기가 많이 반영된 봉안 당 중 2000년도 이후에 건립된 봉안 당 3곳을 조사, 공간을 분석하여 이를 바탕으로 커뮤니티 시설로서의 봉안 당 공간 구성의 기준을 마련한다. 셋째, 커뮤니티 공간의 개념과 기능을 알아보고 봉안 당 시설에 수용 가능한 실들을 검토한다. 넷째, 이를 바탕으로 도심 내 봉안 당 계획을 목적으로 설계된 사례를 통하여 봉안 당의 공간 속에 커뮤니티 개념을 적용한 구체적인 봉안 당 실내 공간 계획을 제안한다. 본 연구의 결과는 앞으로 커뮤니티 시설로서의 봉안 당을 통하여 무리하게 봉안 기수만을 늘려놓고 분양되지 않고 재정의 어려움을 겪고 있는 기존의 봉안 당들이 과감히 지역과의 상호 연계를 줄 수 있는 커뮤니티 공간을 포함하는 리모델링을 계획함으로서 지역과의 갈등요소를 줄이고 봉안 당에 대한 올바른 인식을 확산시킬 수 있을 것으로 기대된다.


Because the hatred and phenomenon of NIMBY for charnel house become an issue, it is the actual condition that charnel facilities are not activated in urban. The purpose of this study is to examine the space plan of charnel house that introduces the community concept; and then shows the way of interior design for charnel house connected with community space. The following researches are drawn based upon the purpose. First, the present conditions and general functions of charnel house are considered closely and revised funeral policy that affects the organization of interior space in charnel house is analysed. Second, the case study for chanel house is limited to the indoor types among the existing researches for charnel house plan. Four charnel houses where were built after 2000 are selected for building standard of space organization in charnel house connected with community facility. Third, the concept and function of community space are considered and the space which can accommodate in charnel house is investigated. Fourth, the concept and organizational framework model of charnel house connected with community facility as a intermediate area in urban indicate. Fifth, the concrete interior plan for charnel house connected with community space is proposed on the design case of charnel house that are located in urban area. The result of this study is expected to reduce a complicated matter with local residents and to have a correct understanding of charnel house in the future as the existing charnel facilities that have financial difficulty should make a remodeling plan including the community space that give mutual connection to area.