초록 close

및 결론일품요리를 이용한 초등학교급식용 세트 메뉴계발을 위해 중소도시인 진주와 농촌지역인 남해군 및 대도시인 부산 광역시 소재 10개교 총 710명의 초등학교 5학년생을 대상으로 설문지를 이용하여 학교급식에서 제공되는 일품요리에 대한 기호도를 알아보았다. 또 41개의 일품요리와 25개의 반찬을 제시한 다음 각각의 일품요리 섭취시 가장 선호하는 반찬을 한 가지만 선택하게 하여 맛이 서로 어울리는 일품요리와 반찬을 조사한 결과는 다음과 같다. 일반적으로 초등학생들이 패스트푸드류의 달고 기름진 음식을 선호할 것이라는 예상과는 달리 본 조사대상 초등학생들은 특이하게도 물국수를 가장 좋아하였다. 이것은 아마도 이 지역 성인들이 물국수를 선호하고 가정에서 자주 접하는 음식이기 때문에 이 지역의 초등학생들이 선호하는 것으로 생각되며, 앞으로 학교급식에서 이러한 음식을 자주 제공함으로써 아동


dish items and side dishes that were served and eaten together. Participants were 710 fifth grade of elementary schol children who were asked to write thre of their favorite one-dish items and to select a prefered side dish among 25 of items for each one-dish item. In this way total 41 one-dish items were asesed to combine with a prefered side dish. The rice. Kimchi was the most prefered side dish when they consumed one-dish items, especially Ramyon, Jabchebab, and one-dishes containing much broth. Danmugy was liked when they consumed Gimbab, Jajangbab, and Jajangmeon. Kack-dugi was chosen as a favourite side dish when they ate Chungmugimbab and fruit salad was most prefered with Spagetti. There is a diference in preference for side dishes among the three areas of residence. More scholchildren in Namhae than (Korean J Nutrition 39(3) : 307 ~ 315, 2006)