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본 연구는 국가대표 남자 스키점프 선수 3명을 대상으로 스키 점프 경기의 도약 동작과 초기 비행까지의 비행 자세 및 기술 동작에 대한 운동학적 요인을 분석하여 정량적 기술 자료를 제공하는데 목적이 있다. 영상촬영은 비디오 카메라(pansonic D-5100) 3대를 이용하였고, 2-DLT 방법에 의해 자료를 산출하였다. 자료의 스무딩은 Kwon(2001)이 개발한 KWON3D (3.0) 윈도우용 프로그램을 사용하였다. 본 연구를 통한 결론은 다음과 같다. 스키 점프 경기의 초기 비행시 발목 각도를 50°이상으로 유지하면 비행 시 몸을 수평으로 뻗어 항력을 최소화 할 수 있는 자세를 취하지 못하는 것으로 나타났다. 전경 각도는 도약 직전 E1~E2까지 작은 전경 각도를 지속적으로 유지하는 것이 바람직한 것으로 나타났으며, 또한 경관절 움직임도 일정하게 유지해야 하는 것으로 나타났다. 플레이트 V 각도는 피험자 모두 도약 직후에는 클래식 스타일인 패러럴(11자) 형태에서 각도가 서서히 커지다가 0.05초를 지나면서 플랫 V 스타일의 일정한 각도를 유지하면서 비행하는 것으로 나타났다. 플레이트 수평 각도가 과도하게 증가하는 것은 플레이트가 들리는 원인으로 작용하여 항력이 많이 생기므로 바람직하지 않다.


The purpose of this study was to investigate kinematic variables including flight posture and variations of technical style of ski jumping competition from take-off to early flight, and to provide quantitative data by calculating the descriptive techniques. Three skiers from the Korean National Team were recruited for the subjects. These were recorded on three Panasonic D-5100 cameras with 60fps. The recorded cinematographic data were calculated for the control object coordinate, segment coordinate, and 2-DLT method. The smoothing of data were conducted by KWON3D(3.0) windows program(Kwon, 2001). The results of this study were as follows: 1) During the early flight, it showed that there was unable to posture minimizing horizontal drag if ankle angle is maintained over 50 degree. 2) It showed that trunk angle should keep small trunk angle from E1 to E2. Also, it appeared that movement of the neck joint should be maintained uniformly. 3) Plate V angle was increased in the shape of classic style parallel for all subjects after jumping. After 0.05 second, it flied maintaining regular angle in the shape of flat V style. 4) The reason that plate horizontal angle was excessively increased was that plate was lifted up. Therefore, it is undesirable because of drag.