초록 close

볶음 처리한 새송이버섯의 환류추출조건에 따른 추출물의 생리기능적 특성을 살펴보았다. 에탄올농도에 따라서는 50% 에탄올농도로 추출하였을 때 총 페놀성 화합물 함량 및 수소공여능이 높은 것으로 나타났으며, 75% 에탄올농도로 추출하였을 때 SOD 유사활성이 높은 것으로 나타났다. 아질산염 소거능의 경우에는 에탄올농도가 낮을수록 높은 것으로 나타났다. 추출시간이 증가할수록 수소공여능은 감소하는 것으로 나타났으며, SOD 유사활성 및 아질산염 소거능은 증가하는 것으로 나타났다. 추출온도가 증가할수록 수소공여능 및 SOD 유사활성은 감소하는 것으로 나타났으며, 아질산염 소거능은 큰 차이를 보이지 않았다. 용매에 대한 시료량이 증가할수록 수소공여능, SOD 유사활성 및 아질산염 소거능이 감소하는 것으로 나타났다. 이상의 결과를 바탕으로 하여 볶음 처리한 새송이버섯의 추출조건 설정에 활용될 수 있으리라 사료된다. 감사의 글


This study was performed to investigate the functional properties of roasted Pleurotus eryngii by the extraction conditions. Total phenolic compound content and electron donating ability (EDA) were high at 50% ethanol concentration. Superoxide dismutase (SOD) like activity was high at 75% ethanol concentration. Nitrite scavenging ability increased as ethanol concentration in extracting solvent decreased. EDA decreased, SOD like activity, and nitrite scavenging ability increased as the extraction time increased. With the increase in extraction temperature, EDA and SOD like activity decreased. But extraction temperature did not sig nificantly affect the nitrite scavenging ability. With the increase in ratio of sample content to solvent, EDA, SOD like activity and nitrite scavenging ability decreased. The results would be useful for understanding the extraction condition of roasted Pleurotus eryngii.