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양파박피기의 개발을 목적으로 수행된 본 연구에서는 국산 양파의 크기와 무게를 분석하고, 양파의 박피공정에 필요한 뿌리절단장치에 관하여 분석하였다. 뿌리를 절단, 제거하는 데 적합한 칼날의 종류, 회전속도와 이송속도, 및 소요동력 등 제 특성을 구명하여 적절한 회전칼날을 제작 사용함으로써 능률 높은 양파박피기를 개발하고자 수행한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1) 양파의 직경별 분포를 조사한 결과 양파의 평균 직경은 79.7 mm이었으며, 95%의 양파가 직경 70 ∼110 mm 사이인 것으로 나타났다. 양파의 평균 무게는 평균 228.4 g이었고 130∼340g 사이에 양파의 95%가 포함되었다.2) 양날형, 축날형, 원추형, 및 원통형 등 직경 30 mm의 칼날을 제작하여 실험하였던 바, 양파의 뿌리절단에는 구부린 칼날로 파내기를 하고 수직칼날로 금긋기를 동시에 할 수 있는 양날형이 가장 좋은 것으로 나타났다. 3) 양파의 뿌리부가 100% 절단이 되고 소요동력이 낮으면서 절단시간을 단축할 수 있는 최적의 작동조건은 칼날의 무부하 회전수 630 rpm, 이송속도 0.08 m/s인 것으로 나타났고, 그때의 최대토크는 5.25 kg·cm이었으며 최대소요동력은 33 W이었다.


With a purpose to manufacture an onion peeler, the root cutting equipment of the onion could be attached to a prototype onion peeler was developed. Before the experiment, the distribution of the dimensions of the Korean native onion were measured. And some types of the blades to cut and remove the root of the onion were designed and such characteristics as feasible revolution, conveying speed, and power requirement were investigated. From the result of the test, the selected one among the various cutters was the wing type blade with the round blade to cut out the root and with the vertical blade to cut a circular line. The optimum operating conditions of the wing type blade were revealed the revolution with no load was at 630 rpm, and the conveying speed was 0.08 m/s. Under these conditions, the maximum torque was 5.25 kg·m and the power requirement was 33 W, respectively.