초록 close

The Test Cells that had been built and utilized for the previous study titled "An experimental study on variation of indoor radon concentration and soil gas analysis" was utilized for this study as well to find out what are the important differences in indoor radon concentration when the test cells are with or without basement. For this purpose, the basement was filled with imported soil after the previous study to have changes in substructure as follow; 1) filled up to 30cm below ground floor slab to make floating slab, 2) filled the unfilled space to make grade-on slab, and 3) substitute top 10cm thick soil with gravel underneath ground floor slab to provide high permeability. The indoor concentrations of ground floor at the above three status were measured and analyzed in regression method to compare with each other and with when the basement was not filled.