초록 close

The objective of this study is to analyze spatial changes of traditional Korean houses in Chungcheong province that are designated as National Cultural Properties. This study is based on the premise that the residents of these houses were forced to modify their dwelling spaces in order to bridge the gap between the traditional spaces and the current living pattern, though change was constrained by relevant regulations. In this study, it was found that Space Syntax effectively reveals the relative spatial depth of the spatial elements composing hanok. Thus, Space Syntax was adopted as an analytic method of the study to objectively measure the spatial changes of the seven case houses. In this study, the present spatial organization of each case is compared with that of 20 years ago to find out how the organization and use of space has changed over the past two decades. The results are summarized as follows:The mean RRA of all spatial elements has increased in all cases over the 20 year period. Especially, the increase ratio of the mean RRA is exceeded by that of the RRA of both anbang and maru / daecheong, in most cases. On the other hand, the increase ratio of the RRA of kitchen is exceeded by that of the mean RRA in most cases. The RRA of kitchen was bigger than that of anbang in the past, which is reversed at the present. The above findings suggest that the anbang has come to be a more private space, whereas the maru / daecheong have come to be more closed. On the other hand, the kitchen has become more accessible to/from the interior spaces.