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본 연구에서는 소수성의 poly(ε-caprolactone) (PCL)과 친수성의 poly(ethylene glycol) (PEG)의 함량비를 100:0, 90:10, 80:20 그리고 70:30으로 변화시키면서 고분자 혼합물을 제조하였다. 액중건조법을 사용하여 향오일이 흡착된 실리카를 심물질로 하는 PCL/PEG 마이크로캡슐을 제조하였으며, 다공성의 실리카에 향오일을 흡착시키기 위하여 초음파를 이용하였다. PCL/PEG의 함량비에 따라 제조된 마이크로캡슐의 입도와 표면 형태는 image analyzer와 주사전자 현미경을 이용하여 관찰하였고, 열적거동은 DSC 측정을 통하여 알아보았다. FT-IR 측정을 통하여 심물질이 함입되었음을 확인하였고, 접촉각 측정을 통하여 PEG의 함량비가 증가에 따른 마이크로캡슐의 표면 자유에너지의 변화를 알아보았다. 실험 결과, 입자 크기, 표면 자유에너지 그리고 향오일의 방출속도는 PEG의 함량비가 증가함에 따라 증가하는 경향을 나타내었다. 이는 PEG의 함량비가 증가함에 따라 캡슐표면의 친수성이 증가하였기 때문인 것으로 사료된다


In this work, hydrophobic poly(ε-caprolactone) (PCL) and hydrophilic poly(ethylene glycol) (PEG) were prepared at various weight ratios (100:0, 90:10, 80:20, and 70:30) to manufacture the biodegradable polymers. The polymers were then used to produce microcapsules, which contain SiO_2 and fragrant oil, by oil-in-water (o/w) emulsion solvent evaporation method. An ultrasonic technique was used to absorb the fragrant oil to the porous SiO_2. Image analyzer and scanning electron microscope (SEM) were used to observe the shape and surface of microcapsules. Thermal behaviors were studied by using a differential scanning calorimetry (DSC). PCL/PEG microcapsules containing fragrant oil were confirmed by FT-IR. As the PEG ratio in the blending system was increased, the variation of surface free energy of the microcapsules was characterized by the contact angles. The results showed that the diameter, surface free energy, and fragrant oil release rate of microcapsules were increased with increasing the PEG ratio: the increased PEG ratio increased the hydrophilicity in nature.