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및 결론본 연구에서는 학령 전 아동의 맛 선호도가 영양소 섭취와 치아우식상태에 미치는 영향을 분석하였다. 연구 대상자는 대구광역시에 거주하는 아동으로서 남아가 62명이고, 여아가 64명이었다. 본 연구의 결과를 요약하면 다음과 같다. 1) 1일 평균에너지 섭취량은 남아가 150 kcal, 여아가 1441 kcal로 나타났다. 나이아신과 비타민 C를 제외한 모든 영양소의 섭취량이 권장량을 상회하여 섭취하였다. 2) 단맛 선호군이 단맛 비선호군보다 영양권장량에 대한 백분율에서 열량과 단백질이 낮은 경향을 보였다. 신맛 선호군이 신맛 비선호군에 비해 비타민 A, 비타민 B1, 비타민 C, 나이아신이 높은 경향이었다. 짠맛 선호군이 짠맛 비선호군에 비해 비타민 B1 섭취량이 낮게 나타났다(p < 0.05). 짠맛 선호군이 짠맛 보통인군에 비해 비타민 B 2의 섭취량이 높게 나타났다(p < 0.05). 매운맛 선호군이 매운맛 비선호군에 비해 비타민 C의 섭취량이 높게 나타났다(p < 0.05). 3) 영양소 섭취와 치아우식상태와의 상관관계에서 우식경험유치수는 단백질 섭취량과 음의 상관관계를 나타내었다(p< 0.01). 우식유치수와 열량 및 단백질섭취량사이에 음의 상관관계가 있었으며(p < 0.01), 당질, 섬유질, 소디움 등의 섭취량과도 음의 상관관계를 나타내었다(p < 0.05). 구강위생상태와 단백질 섭취량사이에도 음의 상관계를 나타내었다(p< 0.01). 이상의 결과에서 맛 선호도는 비타민 섭취와 치아우식의 정도에 영향을 미쳤으며, 특히 단맛 선호도는 우식의 경험을 증가시켰다. 따라서 균형 잡힌 맛 선호도를 지니도록 유아들을 교육하며, 치아우식 예방을 위해서 단 음식의 섭취


nutrients and the degre of dental caries. The subjects were 126 preschool children (boys 62 and girls 64) in Daegu area. Their taste preferences and fod intake were investigated and their teeth were also examined. The energy intake of boys (1550 kcal) were significantly higher than that of girls (1441 kcal). Daily dietary intakes of nutrients-except niacin and vitamin C-were higher than those of RDA. Vitamin B1 intake of the group prefering a salty taste was significantly lower than that of the other group (p < 0.05). Vitamin B2 intake of the group prefering a salty taste was significantly higher than that of the other group (p < 0.05). Vitamin C intake of the group preferring a hot taste was significantly higher than that of the other group (p < 0.05). The group with a preference for sweet had more experiences caries were negatively correlated with protein intake (p < 0.01). The decayed teeth were negatively corelated with energy and protein intakes (p < 0.01). Our data sugested that taste preferences are associated with vitamins intake and the degre of dental caries in preschool children. It means the swet preference increased the experiences of the dental caries. (Korean J Community Nutrition 8(5) : 631 ~ 641, 2003)