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및 결론본 연구는 대구지역 467명의 임신부를 대상으로 식품 및 영양섭취실태를 파악함으로써 우리나라 임신부 영양관리 프로그램을 계획하기 위한 기초자료를 제공하고자 시행하였다. 연구 결과는 다음과 같다. 1) 대상 임신부의 총 에너지, 지방, 단백질, 탄수화물, 인, 나트륨, 비타민 B1, 비타민 B2, 비타민 C 의 섭취량은 임신기간이 증가에 따라 섭취량이 증가하였으나 섬유소, 칼슘, 철분, 칼륨, 비타민 A, 니아신의 섭취량은 유의한 차이가 없었다. 2) 평균 영양소 적정도비에서도 1분기에 0.67, 2분기에 0.72, 3분기에 0.74로 임신기간이 길어짐에 따라 높아지는 경향은 있었으나 통계적인 유의성은 없었다. 3) 칼슘, 철분, 비타민 A, 비타민 B2 등의 영양소는 권장량의 75%미만을 섭취하는 대상자의 비율이 50%이상이었고, 에너지, 비타민 B1, 니아신 등의 영양소도 권장량의 75%미만을 섭취하고 있는 대상자의 비율이 35~45% 정도의 높은 비율을 차지하고 있었다. 4) 1일간의 식품섭취량은 곡류 및 그 제품군의 경우 분기에 따라 유의하게 높았는데, 대부분의 다른 식품군에서는 증가하는 경향은 보였으나 통계적인 유의성은 없었다. 본 연구 결과에 따르면 대구지역 임신부의 식품 및 영양섭취실태가 한국인 권장량에 비하여 전반적으로 부족함을 알 수 있었고, 임신기간 중의 영양상태가 태아 및 모성의 건강에 미치는 영향에 대한 종단적 연구가 필요하다고 사료된다.


This study was caried out to figure out the dietary intake of pregnant women in Daegu area. A total of 467 pregnant women was recruited at two hospitals in this area to collect the information on dietary intakes, general characteristics, and anthropometric measurements using an interview. Forty-seven women (10.1%) were in the first trimester, 101 women (21.6%) in the second trimester, and 319 women (68.3%) in the third trimester. The mean age, prepregnant weight, and height of subjects were not significantly diferent among the trimester groups. The mean daily nutrient intakes of energy, fat, protein, carbohydrates, phosphate, sodium, vitamin B1, vitamin B2, and vitamin C were significantly different among the trimester groups, but the other nutrients were not diferent. For the calcium and iron, the percentage of subjects con-1, and vitamin B2 over 50% of subjects consumed less than 75% of the Korean RDA in the first trimester. The correlations between nutrient intakes and weight gain during pregnancy showed diferent paterns among the trimester groups. The mean ade-quacy ratio and dietary variety scores were not significantly diferent among the trimester groups. The amount of food intake from cereals and cereal products were higher during the second and the third trimester compared to the first trime-ster, but those of the other food groups were not significantly diferent. In conclusion, nutrient intakes of the pregnant necessary. (Korean J Community Nutrition 8(4) : 538 ~ 546, 2003)