초록 close

넙치는 단기간 NaOCl에 대한 노출에 대해 2ppm 이하에서는 육안적으로 관찰시 심각한 이상증상이 관찰되지 않았으며, 조피볼락에서는 2.5ppm까지 급성적으로 안전하였다. 넙치와 조피볼락에서의 1시간 LC50은 각 각 3.24 ppm 및 7.58ppm이었다. 조피볼락을 NaOCl로 1시간 노출시키고 혈액학적 및 혈장생화학적 변수를 측정하였을 때 2ppm이상의 농도에서 glucose의 농도가 현저히 상승한부분을 제외하고는 생화학적 변수에도 이상이 발견되지는 않았다. Glucose는 거 의 모 든 종 류 의stress에 의해서 신속히 증가하는 변수로서 이 시험에서 발견된 증가현상도 NaOCl이 가 진 냄 새또는 화학적 자극성에 의한 stress의 결과로 나타난 것으로 추정된다.


Sodium hypochlorite (NaOCl) has been demonstrated to be effective against algae that cause red tides. Tosecure the environmental safety of this chemical for practical use, toxic effects of NaOCl were evaluated in twoimportant aquaculture fishes, flounder and rockfish. At concentrations above 2.5 and 5ppm for 1hr, mortalityoccurred in flounder and rockfish, respectively. Flounder, however, did not die at 2ppm up to an 8hr exposure,nor did lipid peroxide level change at the same concentration in 1hr. Plasma glucose level significantly increa-sed in 1 hr with more than 2 ppm exposure. The results indicate that NaOCl may not induce persistent severetoxicity in flounder and rockfish at the algicidal concentration, 0.5ppm.