초록 close

대부분의 전자상거래관련 연구들이 개인 소비자를 중심으로 한 인터넷 쇼핑(B2C)에 관심을 두고 있는 반면, 기업간 전자상거래(B2B)는 실무적 활용성과 연구의 필요성이 높은데도 불구하고 이론적 연구가 등한시 되어왔다. 이 논문은 기업간 전자상거래에 대한 연구의 일환으로 수산물을 효율적으로 유통시키기 위한 기초가 되는 데이터베이스를 논리적으로 설계하는 연구이다. 연구과정은 먼저, 수산물 유통의 특징을 바탕으로 통합적 데이터베이스의 필요성을 제시하고 정보수요 구조와 전자상거래 기본 요소들을 파악하였다. 그 다음 탐색조사자료를 바탕으로 설문지 조사를 실시하여 수산물을 전자상거래하는데 필요한 정보를 구체화 시켰고, 이를 기초로 데이테베이스의 논리구조를 제시하였다. 이 연구는 유통 경로상에서 단일 조직의 시스템 구축으로는 한계점을 보이는 상황에서 조직간의 전자상거래를 위한 통합적 데이터베이스를 제시함으로써, 기존 구성원들의 갈등과 저항을 최소로 하면서 구성원들의 고유한 기능을 최대화하여 거시적인 측면에서 유통의 효율성을 가져오도록 하였다.


While a lot of research has been done in the area of the B2C e-commerce, heavily on the Internet shopping, a study on the B2B e-commerce has not been improved enough to be competitive for its importance and practical use. We have studied to build an effective database, attempting to complement and further replace in the long term the off-line distribution channel which has yet to be fully evolve with respect to effectiveness and efficiency. For the building of the effective database, we have gathered information from the related institutions and characterized a fishery channel, and surveyed existing literatures and consumers for deriving factors affecting their purchase intentions and satisfactions. Based upon this survey we constructed the entity-relationship diagram(ERD) which possibly provided some perspectives for the future application. This study focuses on the improvement in the distributional efficiency not only minimizing the intra-organizational conflict and resistance but also maximizing the role function of each party of the organization.