초록

The purpose of this study is to understand the positioning analysis of preference and recognition on Korean cuisine, dietary pattern of multi-cultural family wives in Yongin and Seongnam area. Throughout all the survey questionnaire items including the decision of food choice 78.2%, purchase of groceries 68.7%, preparation of food 80.6%, and clean-up after meal 80.3%, "do-it-myself" reply took first place. On considering food preference in preparing meals, the priority is given in the following order: children 27.7%, all the family members 23.8%, husband 21.8%, herself 21.1%, parents 5.6%. In the perception of Korean cuisine's intrinsic characteristics (𝑝<0.001), identifying Korean dishes as 'well-being' (3.81) held highest, followed by 'nutritious' (3.73), 'delicious' (3.61), 'hygienic' (3.56), 'diverse' (3.39). For the perceptions of its external ones (𝑝<0.001), 'easy purchasing' (3.34) leaded 'easy cooking'(3.16) and 'reasonable prices' (2.83). The overall preference rate on Korean cuisine averaged 3.60. The main information source of Korean dishes is the internet (40.1%), while kimchi-making (65.3%) is regarded as the most difficult. Among Korean staple dishes of cooked rice, gruels/porridges, and noodles the most rarely tasted dish is 'multi-grain rice'(3.7%) and the most preferred one was 'bibimbap' (3.79). In the Korean cuisine category of soups and stews, the most frequently tasted ones were 'bean paste stew' (98.0%) and 'kimchi stew' (98.0%). For the entree Korean dishes, 'bulgogi' is the most frequently tasted (98.6%) and 'smoked duck', which is regarded impossible to cook (60.2%). In the side dish category, the most frequently tasted ones included 'rolled omelet'/'steamed eggs'(99.0%) and 'cabbage kimchi' (99.0%). The most favored one is 'japchae' (3.83) while 'salted seafood' is the most unpopular (2.98), least frequently tasted (14.6%), and highly regarded impossible to cook (82.0%).

키워드

Multi-cultural family wives, dietary pattern, Korean cuisine recognition, preference

참고문헌(30)open

  1. [학위논문] 곽도화 / 2009 / 다문화가족의 음식섭취 및 식태도 조사 : 부산지역 여성 결혼 이민자를 대상으로

  2. [학술지] 김경미 / 2012 / 결혼이주여성의 인터넷 이용과 한국사회 적응 : 15 ~ 24

  3. [학위논문] 김다영 / 2013 / 다문화가정 이주여성의 식생활 실태 분석

  4. [보고서] 김승권 / 2010 / 2009년 전국 다문화가족실태 조사 연구 : 5 ~ 672

  5. [학술지] 김영주 / 2009 / 음식으로 본 한국 여성결혼이민자의 문화적 갈등과 적응 전략-충청남도 농촌 거주 여성결혼이민자를 중심으로- / 농촌사회 19 (1) : 121 ~ 160

  6. [학술지] 김정미 / 2009 / 대구지역 다문화 가정 이주여성의 식생활 실태 분석 / 대한영양사협회 학술지 15 (4) : 405 ~ 418

  7. [학술지] 김정현 / 2015 / 도시형 다문화가정 결혼이주여성의 문화적응과 식생활행태 분석 / 한국가정과교육학회지 27 (4) : 173 ~ 189

  8. [학술지] 김정현 / 2016 / 다문화가정 결혼이주여성의 출신 국가에 따른 식생활행동 조사 / 대한지역사회영양학회지 21 (1) : 53 ~ 64

  9. [학술지] 김현실 / 2011 / 국제결혼이주여성의 생활만족도 영향요인 / Journal of The Korean Data Analysis Society 13 (5) : 2417 ~ 2432

  10. [학술지] 김효진 / 2010 / 국제결혼 이주여성의 모국음식 문화 공유와 전파 / 지리학논총 56 : 25 ~ 48

  11. [보고서] 박대식 / 2008 / 농촌의 다문화가정 실태와 정책방향 : 1 ~ 3

  12. [학술지] 박민희 / 2014 / 중·고등학생의 식생활습관, 건강행태와 우울과의 관련성 / Journal of The Korean Data Analysis Society 16 (5) : 2683 ~ 2694

  13. [학위논문] 박영일 / 2009 / 다문화 가정 이주 여성의 식생활 적응 실태에 관한 연구

  14. [학위논문] 배윤경 / 2011 / 이주자의 한국 음식문화적응에 관한 연구 : 국가와 푸드 네오포비아를 중심으로

  15. [학위논문] 성은숙 / 2009 / 이주여성의 문화적응에 관한 연구 : 대처전략의 조절효과를 중심으로

  16. [학술지] 소지선 / 2012 / 베트남 결혼이주여성이 속한 다문화가정의 식생활 관련 행태, 인식 및 선호음식 양상 분석 / 대한지역사회영양학회지 17 (5) : 589 ~ 602

  17. [학술지] 아사노가나 / 2014 / 중국인 여성결혼이민자의 한국 이주 후 식생활 : 한족과 조선족 비교를 중심으로 / 대한지역사회영양학회지 19 (4) : 317 ~ 327

  18. [학술지] 양은주 / 2016 / 광주지역에 거주하는 결혼이주 여성의 식생활 조사 / Journal of Nutrition and Health 49 (3) : 179 ~ 188

  19. [학술지] 이명희 / 2016 / 다문화가정의 한국 식생활 적응을 위한 식생활관리 행동 / 한국식품조리과학회지 32 (1) : 76 ~ 83

  20. [학술지] 이영분 / 2009 / 여성결혼이민자의 자아분화에 따른 결혼만족도 연구 / 한국가족복지학 (26) : 63 ~ 86

  21. [학술지] 이정숙 / 2012 / 다문화가정 결혼이주여성의 식생활적응에 영향을 미치는 요인 / 한국식품영양과학회지 41 (6) : 807 ~ 815

  22. [학술지] 이주희 / 2015 / 경남지역 다문화가정과 일반가정 초등학생들의 식습관, 음식기호도 비교 연구 / 한국식품영양학회지 28 (6) : 973 ~ 987

  23. [학위논문] 장복심 / 2009 / 여성결혼이민자의 식생활 실태 연구

  24. [학술지] 정미리 / 2007 / 한국 인천에 거주하고 있는 화교 중?고등학생의 체위와 식생활 행동에 관한 연구 / 동아시아식생활학회지 17 (3) : 289 ~ 303

  25. [학술지] 정미정 / 2012 / 경북지역 결혼이주여성의 영양지식 및 식생활 교육 프로그램 요구도 조사 / 대한영양사협회 학술지 18 (1) : 30 ~ 42

  26. [학술지] 정선옥 / 2015 / 결혼이주여성의 인구사회학적 및 식생활 관련 요인에따른 식생활 문화적응 유형의 차이 / Journal of The Korean Data Analysis Society 17 (5) : 2675 ~ 2689

  27. [학위논문] 차선미 / 2012 / 결혼이주여성의 한국거주기간에 따른 식태도와 식생활 관리에 관한 연구

  28. [학술지] 차선미 / 2012 / 한국 결혼이주여성의 거주기간에 따른 식태도 및 식생활 관리에 관한 연구 / 대한영양사협회 학술지 18 (4) : 297 ~ 307

  29. [보고서] / 2016 / 통계연보 , 2015년 국제결혼

  30. [학술지] 한윤희 / 2011 / 여성 결혼 이민자의 한국 식생활 적응요인 및 식행동 연구 / 비교한국학 Comparative Korean Studies 19 (1) : 115 ~ 159